hvid pil Arrangementer

Året igennem masser af arrangementer af særlig interesse for medlemmerne


hvid pil Erhvervspolitik

Vi realiserer erhvervspolitiske mærkesager af relevans for Nordjylland


hvid pil Elevate

Mød vores netværksgruppe for regionens yngre talenter og ildsjæle


hvid pil Nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og læs de seneste debatindlæg


Member to member

Gode tilbud fra medlem til medlem - skal vi ha' dit med?

hvid pil Partner

Bliv partner - og læs mere om Erhverv Norddanmarks partnere


hvid pil Medlemskab

Sådan kommer du med, det får du ud af det og så lidt koster det


International

We aim to be the region’s most significant business organisation

hvid pil Kontakt

Mød vores medarbejdere og se kontaktinformation her


Udenlandsk arbejdskraft kan styrke Nordjylland

Af formand Rasmus Haugaard

Godt 400.000 udenlandske medarbejdere bidrog sidste år med 361 mia. kr., hvilket svarer til cirka 12 procent af Danmarks bruttonationalprodukt. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv – og med den nye overenskomstbaserede erhvervsordning, som regeringen netop har præsenteret, er der åbnet for, at mere international arbejdskraft i endnu højere grad kan bidrage til udviklingen i Danmark.

Nordjylland er befolkningsmæssigt udfordret, især uden for Aalborg og andre af de største byer: Flere kommuner oplever faldende befolkningstal og virksomheder melder om stigende problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det skyldes en kombination af flere faktorer, hvor det blandt andet spiller ind, at flere unge flytter væk uden at komme tilbage, at middellevealderen bliver stadig højere, at fødselstallet falder og at der er ringere adgang til ikke mindst specialiseret arbejdskraft.

Så meget desto mere opfordrer Erhverv Norddanmark de nordjyske virksomheder til at være ekstra opmærksomme på de nye muligheder, der byder sig i kraft af den nye ordning. Der er ingen tvivl om, at ordningen også her i regionen kan være et stærkt værktøj til at sikre vækst og langsigtet konkurrenceevne – men det fordrer naturligvis, at virksomheder gør aktivt brug af de nye muligheder.

Helt overordnet sikrer ordningen, at det bliver lettere for erhvervslivet at ansætte kvalificeret international arbejdskraft på ordnede løn- og arbejdsvilkår. Det skyldes, at der bliver indført en lavere beløbsgrænse for certificerede virksomheder og at der specifikt åbnes for statsborgere fra Albanien, Australien, Brasilien, Canada, Indien, Japan, Kina, Malaysia, Moldova, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Singapore, Storbritannien, Ukraine og USA.

Virksomheder, der ønsker at benytte sig af ordningen, skal have en overenskomst indgået mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation. Har man ikke det, er der al mulig grund til at få det bragt i orden, så man ikke går glip af de muligheder, som ordningen giver.

Det er glædeligt at konstatere, at regeringen med den nye ordning baserer sig på solide danske værdier. Det sker først og fremmest ved at indarbejde den danske arbejdsmarkedsmodel, men også ved at fokusere på arbejdskraft fra en række lande, som Danmark på forskellige plan har et interessefællesskab med, blandt andet i kraft af en høj grad af samhandel.

Set med nordjyske øjne er den nye ordning en oplagt mulighed for at hente dygtig udenlandsk arbejdskraft på konkurrencedygtige vilkår, der matcher virksomhedernes behov og ordentlige overenskomstmæssige rammer, hvilket kan være en afgørende fordel for virksomhedernes konkurrenceevne. Det vil særligt gøre sig gældende i brancher, hvor der er så godt som kronisk mangel på kvalificerede medarbejdere. Samtidig er det oplagt for virksomhederne gennem ordningen at præsentere sig som troværdige arbejdsgivere, hvilket alt andet lige vil gøre det lettere at tiltrække og fastholde international arbejdskraft.

Vejen til at komme med i ordningen synes heldigvis at være enkel: Først og fremmest skal du sikre dig, at du har overenskomst med en landsdækkende faglig organisation, der dækker det jobområde, du vil rekruttere til. Herefter kan du søge om certificering hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), hvor du blandt andet skal dokumentere, at din virksomhed har ordnede forhold. Og når du har godkendelsen fra SIRI, kan du gå i gang med at ansætte medarbejdere fra de nævnte lande på de lempeligere vilkår, som ordningen åbner for.

Mange virksomheder har lige nu fokus på den tilstundende sommerferie, men netop derfor er det et godt tidspunkt at tage det første skridt. Vores opfordring er klar: Sæt i gang allerede nu, så I står stærkt efter ferien – til gavn for både de internationale medarbejdere, de nordjyske virksomheder og Danmarks vækst som helhed.

Relaterede
nyheder

Street 3321426 1280
24. juni 2025

Udenlandsk arbejdskraft kan styrke Nordjylland

Godt 400.000 udenlandske medarbejdere bidrog sidste år med 361 mia. kr., hvilket svarer til cirka 12 procent af Danmarks bruttonationalprodukt. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv – og med den nye overenskomstbaserede erhvervsordning, som regeringen netop har præsenteret, er der åbnet for, at mere international arbejdskraft i endnu højere grad kan bidrage til udviklingen i Danmark.

Læs mere